House Dau-Z

Rinconada del Bosque
Zapopan, Jalisco, Mexico

Client / Elias Dau
Area / 356.92 m2
Architects / em-estudio
Structure / Acero y Concreto, Ing. Domingo Uriarte Parra
Carpentry / OCHOA
Automatization / BTICINO Lorena Baez
Photography / Ivan Esqueda
Year / 2011

A project for a young couple with a clear vision of their needs. The house has a metal and concrete structure, and the finishes are made of atypical materials in residential construction.

The house is a composition of volumes of different materials that are linked through a triple height space covered with grooved metallic sheet.

A concrete volume contains the services of the house in the second floor over a metallic volume that contains the garage, being this the main façade of the house.

A concrete slab indicates the main entrance through a double height wooden wall that leads to the hall that is covered in wood and opens onto the triple height space; the concrete slab unfolds into the main staircase and walkway access to the volume which contains the master bedroom; a red metal spiral staircase and the kitchen are the sculptural elements that are contained in the transition space towards the public areas of the house.

A concrete cube that contains the master bedroom “floats” on a metal structure, and its separated from three levels element through a double-height glazed space; it has a roof garden that opens to the study in the third level. Under this volume, the living-dinning room, with sliding glass doors, “unfolds” to the terrace giving a feeling of spatial continuity. A fountain is introduced into the public space bringing sound and reflections inside.



Spiral Staircase


Detail of staircase and bridge

Living-Dining Room


Patio – Roof Garden


View from the garden

Ground Floor Plan

First Floor Plan

Second Floor Plan

Southeast Elevation

Southwest Elevation

Northeast Elevation

Section aa

Section bb

Section cc

Section dd