House Z

Lomas del Valle
Guadalajara, Jalisco, Mexico

Client / FGJC
Area / 1258.54 m2
Architects / em-estudio
Structure / Acero y Concreto, Ing. Domingo Uriarte Parra
Automatization / AVS Ing. Eduardo Levy
Photography / Vértigo Films, Raul Ramón
Year / 2003

Due to the uneven topography on western Guadalajara where this house is located, the project uses different resources in order to adapt to the morphology of the land: variable superimposed volumes hold the services and secondary dormitories, double heights connect common areas such as the hall, dining room and library, and finally, a completely different level where the most intimate areas are located isolating them from the rest of the house, the master bedroom.

The aesthetic language of the project is expressed by straight angles and straight lines, glass walls dividing inside from outside, concrete, wood and stone materials together with illumination provide an interesting game of light and shadows to the house.

The double height in the living room is crossed by a bridge that connects both private and common zones and covered by a concrete slab that evidently continues in two ways: one that lightly extends over the corridor that leads to the private zone without supporting on lateral walls allowing a smooth stripe of light to descend and bathe this connection, and the other one that bends 90° in order to provide support only to bend again and transform from ceiling to floor and finally merge with the concrete block that holds the domestic services.

Entrance

Entrance / Staircase – Bridge

Bridge

Living / Dinning Room

View from the bridge towards the Living-Dinning Room

Sun shade – Lattice

View from the Garden

Main Bedroom / Bathroom

Detail / Parking

http://www.youtube.com/watch?v=RfqHvYMy-NI

“LA BRUJULA” , Summer 2005

Cultural Program. Channel 4. University of Guadalajara.

NEW ARCHITECTURE FROM GUADALAJARA

Ground Floor Plan

Second Floor Plan